We kennen allemaal wel het kenteken, een gele kentekenplaat met zwarte cijfers en letters. Zonder een kenteken mag je de weg niet op, ook niet als je slechts één kenteken mist. Via het kenteken kan je alle geregistreerde informatie over de auto opvragen. In totaal zijn er nu veertien kentekenseries. De laatste combinatie die in gebruik is genomen ziet er als volgt uit: letter, 3 cijfers, 2 letters.
Enkele lettercombinaties zullen niet uitgegeven worden, deze kunnen gezien worden als aanstootgevende of beledigende combinaties. Door de geringe beginletters, zijn er weinig combinaties mogelijk. Waardoor, na de uitgave, de kentekencombinatie ongeveer twee jaar mee gaat.
Een witte kentekenplaat dient voor een kentekenplaat voor fietsendragers, aanhangers en caravans, of voor een tijdelijke kentekenplaat. Ook wanneer je een auto wil laten exporteren, dien je een witte kentekenplaat nodig te hebben. Het kenteken bestaat uit een witte plaat met zwarte letters en cijfers.
Een blauwe kentekenplaat staat voor kentekens voor taxivervoer. Taxi’s zijn door dit kenteken makkelijk te herkennen. Het kenteken bestaat uit een blauwe plaat met zwarte letters en cijfers.
Een groene kentekenplaat is een kenteken voor erkende RDW bedrijven in de voertuigenbranche. Deze kentekenplaten worden gebruikt om bijvoorbeeld een proefrit te kunnen maken in een auto. Het kenteken bestaat uit een groene plaat met zwarte letters en cijfers.
Een klein cijfer op je kenteken wijst naar een incident uit het verleden. De kentekenplaat is vermist geraakt of gestolen gemeld. Met het cijfer wordt zichtbaar gemaakt welke versie van de kentekenplaat op de auto zit.